Сватбен фотограф, сватбена фотография

Сватбен фотограф за вашата сватба

Добре дошли на страничката ми за сватбена фотография!

Щом четете тези редове, явно търсите сватбен фотограф – за себе си или за приятел…

Практиката показва, че сватбените снимки са едни от най-ценените и най-старателно пазените в едно семейство. А за да бъдат снимките от вашата сватба още по-ценни и интересни, за вас и за вашите приятели, те трябва да бъдат направени с вкус и техническо съвършенство. За това е нужен не просто някакъв фотограф, а специализиран сватбен фотограф, който има необходимите знания, техника и рутина за да заснеме сватбата ви така, че да се гордеете със снимките си…

сватбена фотография, фотограф за сватба

 

Сватбата и сватбената фотография

В сватбения ден всичко се случва неочаквано бързо. Колкото и внимателно да е планирано времето, то все не достига. Винаги съветвам младоженците да оставят повечко време за снимки между ритуалите, защото опита ми показва, че почти винаги сесията в сватбения ден (ако такава е планирана) се орязва значително откъм време и от това, естествено, страда съдържанието на вашият сватбен албум.

Почти винаги снимам сватби с осветление (основно в ресторанта и на сесията), но използването му зависи най-вече от това с каква динамика се случват нещата – сгъването и разгъването на оборудването изисква време, каквото понякога просто няма. Осветлението придава съвсем друг, жив и обемен вид на снимките ви. Не обичам снимки с репортерска светкавица, насочена директно към лицата на сниманите, макар че при умело ползване и с такава светкавица е възможно да се получат доста добри сватбени снимки.

При всички положения е добре да се слушат съветите на фотографа, това е добре за резултата от снимането. Също така е добре да помолите гостите си да не пречат – понякога на първа линия се струпват десетки гости с апарати и телефони и на мен ми е трудно да си свърша работата по най-добрия начин.

 

Следсватбени сесии

Следсватбените сесии са ми любими! Там няма лудница и бързане… В една спокойна обстановка могат да се получат наистина хубави и технически изпипани неща. Когато не се бърза, мога в максимална степен да използвам възможностите на техниката и да получа фотографии с качество, което ме задоволява на 100%. Затова снимам с удоволствие следсватбени сесии и резултата е винаги отличен.

Какво преставлява една следсватбена сесия? След като денят на сватбата е вече в миналото и страстите са поутихнали, избираме с младоженците едно интересно място и отиваме там да снимаме. На такива сесии ходя с един багажник аксесоари и осветление – целта е да добием снимки с качество и естетика, които всеки би бил горд да показва на приятелите си. Тези сесии обикновено преминават много весело, младоженците са в добро настроение, засмяни и щастливи, което определено личи и на снимките.

Няма никакъв проблем в една сесия да се сменят няколко (2 или 3) локации, особено ако не са на голямо разстояние една от друга.

 

Качеството

В днешно време има голям избор от достъпна техника, която дори и в ниския ценови клас, може да ви даде чудесно качество. Истината обаче е, че в епохата на високите технологии, снимките все още се правят от фотографа, не от техниката.

Винаги съм се изумявал на колеги, които с голяма гордост съобщават (на сайтовете си или в директен разговор с клиенти) с каква техника разполагат, гордо акцентирайки на марки камери, обективи и светкавици – неща, които, в общия случай, едва ли говорят нещо на бъдещото семейство. Да, по-добрата техника може да бъде предпоставка за по-високо качество, но само предпоставка. Нима, когато видите хубава снимка, се интересувате с какво е направена тя? Едва ли… Единственото важно нещо за вас е крайния резултат. А той зависи на 99% от майсторството на снимащия: от умението да се улови момента, да се намери правилна (и интересна) гледна точка, да се борави със светлината и да се комуникира с хората пред обектива.

Съвсем отделен е въпросът, че “професионалният” за някой апарат е играчка за свободното време за друг, така че, в общия случай, не би трябвало да се впечатлявате, ако някой определя техниката си като “професионална”.

След всичко написано в този раздел, не бих искал да си помислите, че работя с некачествена техника. Бих могъл да ви изпратя пълноразмерни файлове от реални сватби и вие да прецените сами какво получават моите клиенти.

 

Поверителност

Ако дадена снимка или фото сесия ми харесват, много бих искал да се похваля с тях пред приятели и потенциални клиенти в Интернет – на сайта ми или на личната ми страничка във Фейсбук. При всички случаи, вашата сватба си е само и единствено ваша, и ако не искате да публикувам снимки от сватбата ви, просто трябва да ми кажете.  От друга страна, показването на снимки в сайта ми (и ФБ) е единствената реклама, на която разчитам, и ще ви бъда много благодарен, ако ми позволите да покажа публично няколко кадъра.

 

Цени

Цената за заснемане на стандартна сватба е 1000 лв. + транспортните разходи, при обща продължителност на ангажимента до 14 астрономически часа. Снимките започват не по-рано от 11.00 часа и завършват не по-късно от 2.00 часа след полунощ.  Удължаване на ангажимента над максималното общо време (овъртайм) се заплаща по 100 лв. на час.

Цената за следсватбена сесия на една или няколко локации е 100 лева на час, като минималното таксувано време е 4 часа. Към тази цена се добавят транспортните разходи.

Транспортните разходи се пресмятат на база разход 8 литра на 100 км, умножени по текущата цена на бензин А95.

Ако се налага да пренощувам (за двудневни сватби или сватба + сесия в два последователни дни), поемате и нощувката.

Цените за снимки извън България са същите в цифрово изражение, но в евро (EUR), при същите останали условия. За ангажименти в чужбина, вкл. следсватбени сесии, поемате цялата сума за транспорта в двете посоки (цената на билетите, или горивото и пътните такси, ако пътувам с автомобил) + цената на разходите за хотел.

Ако желаете, мога да осигуря втори фотограф – за по-пълно отразяване на големи сватби или в случай, че желаете да се заснеме абсолютно всичко от приготовленията в домовете и на двамата младоженци. Вторият фотограф предполага различни гледни точки и запечатване на повече интересни моменти. Цената се определя от съответния фотограф (300-600 лв.), работя с няколко колеги.

 

Какво получавате

Получавате снимките като файлове в 2 отделни папки (на USB-flash, на DVD или като ZIP архив за сваляне през Уеб):

1. Папка с всички снимки от сватбата, в оригинален размер, с основни корекции – цвят, яркост, контраст и кроп. Снимките се обработват така, че да изглеждат по най-добрия начин. При обработката част от снимките се конвертират в черно бяло (доста снимки изглеждат по-добре без цвят).

2. Получавате също отделна папка с оптимизирани за гледане на екран и за споделяне в Интернет и социалните мрежи версии на снимките.

 

Срокове

Стандартен срок за предаване на обработените снимки: в рамките на до 2 месеца след сватбата. Обикновено предавам снимките в доста по-кратък срок (максимум един месец), но в определени натоварени периоди е възможно срокът да нарасне до над месец, затова стандартния срок е 2 месеца – не искам да се окажа в ситуация да съм ви подвел.

Експресна обработка на снимките, до 5 работни дни след сватбата: +20% от цената за заснемане.

 

Отстъпки

Ако поръчате сватба + следсватбена сесия, получавате 10% отстъпка от общата цена.

През ненатоварения сезон, периода от 1 Ноември до 31 Март, получавате 20% отстъпка от цената.

Отстъпките са валидни само за ангажименти в България!

 

Често задавани въпроси

• Колко снимки ще получим от сватбата?

Един от най-често задаваните въпроси. Краткият отговор е: колкото се получат. Няма как да знам предварително как ще протече сватбата Ви, за да пресметна предварително броя кадри – колкото по-богата на събития и ситуации е една сватба, толкова повече снимки ще заснема. Обикновено, общия брой снимки от една „нормална“ сватба е около 1000.

• Винаги ли се налага да нощувате, когато снимате извън Ямбол?

Не. Всъщност, нощувам само ако наистина се налага – ако предварително е известно, че сватбата ще продължи и на следващия ден, ако за следващия ден сме планирали следсватбена сесия или ако сватбата е на отдалечено място с лоши пътища. Това ще го договорим.

• Задължително ли е да се срещнем преди деня на сватбата?

Не е задължително, но е много полезно, поне за мен. В една такава среща можем спокойно да обсъдим подробностите за сватбата, а аз получавам ценна информация за Вас, която после ми помага при снимките. А и е много по-комфортно и за двете страни, когато вече сме се виждали и донякъде се познаваме.

• Нашата сватба ще бъде във Видин. Ще можете ли да дойдете и да снимате?

Мога да дойда абсолютно навсякъде, докъдето може да се отиде с кола. Пътувам с личния си лек автомобил и нямам лимит на изминатите километри. Имам под ръка и автомобил с висока проходимост, в случай че решите да се ожените на някое екзотично място.

• Може ли да ви помолим да не показвате никъде нашите снимки?

Разбира се, че може. Трябва само да ми кажете – това си е вашият личен живот и аз уважавам правото ви да искате той да си остане само и единствено за вас.
От друга страна, единствената реклама, на която разчитам, е да показвам труда си на потенциални клиенти в Интернет и аз ще ви бъда много благодарен, ако ми позволите да се „похваля“ с няколко снимки от вашата сватба, ако е нужно – след изричното ви одобрение на всяка една от тях. Все пак, крайното решение дали да ми позволите да покажа (част от) снимките Ви в Интернет е ваше, и то е окончателно.

• Цената зависи ли от броя на гостите?

Не. Цената е на база време. Колкото по-дълго снимам, толкова повече работа имам след сватбата. И все пак, при много големи сватби (над 150 гости) е препоръчително да се ангажира втори фотограф, за да имате повече снимки на гостите, повече уловени моменти и повече от една гледна точка.

• Желаете ли да ви платим капаро?

Не. Никога не вземам пари преди да съм свършил някаква работа.

• Кога да ви платим?

Обикновено плащането става в края на самата сватба, но няма никакъв проблем да ми платите и по-късно, при предаване на готовите снимки, както ви е удобно. Забелязал съм, че повечето клиенти предпочитат плащането да стане на самата сватба, вероятно така е по-удобно за тях, а и с много от клиентите ми просто нямаме възможност да се видим след сватбата. Разбира се, можете да платите по сметка или през PayPal.

• Ще имаме и видеооператор. Мислите ли, че той би ви пречил да заснемете добре нашата сватба?

Добрият видеооператор не пречи, той знае как да работи в екип, кога и къде да застане. Пречат ми онези оператори, които снимат със стари камери с ниска чувствителност и затова им се налага да ползват мощна лампа върху камерата. Тази лампа тотално съсипва наличното осветление, особено в църквата, и определно допринася за по-лоши снимки. Освен че свети неестествено (като интензитет и посока на светлината), тази лампа обикновено е с различна от наличното осветление цветна температура и това води до големи отклонения в цветовете, които много трудно се коригират при постобработката.

• На сайта ви е записано, че техниката не е важна. Все пак, достатъчно добра ли е техниката, с която работите?

Да, определено мисля, че уменията на фотографа са по-важни от техниката, с която работи. Разбира се, по-добрата техника е предпоставка за по-качествени снимки, особено когато не се ползва осветление, за да се запази максимално атмосферата на събитието, примерно, в църква е недопустимо да се снима със светкавица. Затова аз работя с най-висок клас техника, можете да бъдете спокойни в това отношение :-)

• Какво можем да правим със снимките?

Снимките от вашата сватба са си ваши и вие можете да правите с тях всичко, което попада в обхвата на понятието „лична употреба“ – можете да ги принтирате, да ги показвате, да си направите фото-тапет за хола, да ги качвате в Интернет пространството и т.н. За показване в Интерент горещо препоръчвам да ползвате снимките от папката „Web and Screen“ – те са оптимизирани за гледане на екран и ще изглеждат много по-добре от „големите“ снимки.
Винаги качвайте снимки във Фейсбук от компютър, с включена опция за високо качество. Мобилното приложение на ФБ намаля и компресира снимките и ги съсипва тотално. На телефона ви може и да изглеждат добре, но гледани на голям дисплей, изглеждат зле.

• Какво не можем да правим с нашите снимки? Как стои въпроса с авторските права

Не можете да ползвате снимките с комерсиална цел – да ги продавате, да ги преотстъпвате с комерсиална цел на трети лица, да ги ползвате за реклама на каквото и да било. Според българските закони авторското право е неотчуждимо, тоест то принадлежи само и единствено на фотографа и за комерсиална употреба е необходимо автора да преотстъпи правата чрез писмен договор.

 

Мостри

Ако желаете да видите снимки от цели сватби за да добиете представа как изглежда финалния продукт от труда ми, моля свържете се с мен, за да ви изпратя линкове към онлайн галериите. Макар, че имам разрешение от младите семейства да публикувам тези сватби, смятам, че не е коректно те да бъдат общодостъпни. Затова тези галерии са “тайни” и могат да бъдат разглеждани само през специален линк.

 

Резервация на дата

Ако вече сте решили, че аз съм вашият сватбен фотограф, моля ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ с дата и място на сватбата ви и ако посочената дата е свободна, ще получите на е-мейла си положителен отговор за запазена дата.  Разбира се, ако датата е вече заета, ще получите бързо съответния отговор, за да продължите да търсите вашия сватбен фотограф.

Всички дати за 2018 г. до 06 Септември вкл., са заети!

В случай, че не ползвате е-мейл (сигурно има и такива хора), можете да ми звъннете по телефона (089 856 25 98), но имайте предвид, че съм много зает човек, има вероятност да не вдигна веднага. Бъдете настоятелни.

 

Галерия сватбени снимки