За фото-модели: сесии, съвети, какво да очаквате

Как да се подготвите за сесия – статия за начинаещи фото-модели

Ако вече сте решили, че искате да имате снимки, различни от тези, които сте добили с телефона пред огледалото или с камерата на лаптопа, е добре да знаете няколко основни неща за вашата подготовка за сесията.

1. В деня на снимките трябва да сте отпочинали, да сте се наспали добре, като със спането също не бива да се прекалява. Ако сесията ви започва, примерно, в 11.00, няма по-лошо от това да станете в десет и да бързате за снимките. В идеалния случай си легнете най-късно в 23.00 и станете не по-късно от 8.00. Това ще ви гарантира кондиция през целия ден.

2. Не прекалявайте с кафе, цигари и алкохол поне ден преди снимките, още по-добре – 2 дни. Това е важно за здравословния вид на лицето ви и на кожата ви като цяло. Едва ли искате да имате снимки с дебели сенки под очите. Не пийте повече от едно (не много силно) кафе в деня на сесията, особено ако се снимате за пръв път. Кафето превъзбужда нервната система и води до повече притеснение пред обектива. Ако се притеснявате повече от нормалното, може да пийнете 15-20 грама водка или друг твърд алкохол – в повечето случаи помага. Това само ако сте над 18 години! Алкохолът по принцип е вреден!

3. Забравете за кола-маски и всякакви други козметични процедури преди снимките. Ако мислите да правите подобни издевателства над тялото си, добре е да го направите поне седмица преди снимките. В противен случай не е добре нито за вас, нито за мен, нито за крайния резултат от фото-сесията; най-малко ми създавате извънредна работа пред компютъра.

4. Ако сте решили да се снимате с грим, е добре да оставите гримирането в ръцете на опитен гримьор. Забелязал съм , че почти всички момичета (непрофесионални модели) си мислят, че могат да боравят с грима без грешка, но истината е, че съм виждал твърде малко от тях, които наистина могат поне прилично да се гримират сами. Ако все пак решите да се гримирате сами, много ви моля, не ползвайте лъскави гримове и разни блестящи прахове и брокати – това пречи при снимките. Не наслоявайте лицето си с цяла туба фон-дьо-тен, по-добре ползвайте пудра. Не се опитвайте да скривате пъпки и други дефекти на кожата под дебел слой грим – така няма да изглеждате по-добре, а дебелия слой кит, който сте си сложили, ще пречи на мен при ретуша и резултата вместо по-добър, ще бъде по-лош.

5. Почти всичко от т.4 важи и за прическата. Ако не знаете какво правите, оставете това на професионалист.

6. Не се обличайте в дрехи, по които има надписи, рисунки или лога/търговски марки. Така правите снимките неизползваеми. Освен в случаите, когато сесията се прави с рекламна цел на определена марка/продукт, но в такъв случай едва ли ще ви се налага да четете тази страница :-)

7. Не носете за снимките 10 комплекта дрехи, освен ако не сте ме ангажирали за ден-два. В една 2-3-часова сесия, каквато се прави в повечето случаи с начинаещи модели, максималният брой визии, които могат да се оползотворят ефективно, е не повече от 3.

 

Още съвети как да получим по-добри снимки

При всички положения е добре да се видим с вас предварително и да обсъдим всички детайли от сесията. Това ще ни даде възможност да оползотворим пълноценно времето на самата сесия и да добием повече сполучливи кадри. Освен това, контакта с модела е много важен, а за пълноценен такъв трябва време. Ако се запознаем на сесията, ще ни трябва доста време за да “влезем в час” с комуникацията, а времето, както вероятно знаете, е пари.

Не водете на снимките всичките си приятел(к)и. Един придружител ви е напълно достатъчен. Калабалъка пречи както на мен, така и на вас.

Ако не сте “в час” с модните тенденции и не можете да си позволите да наемете стилист, най-лесния начин да не сбъркате тотално с облеклото е следния: купувате си едно модно списание, намирате модел който е с подобни на вас физически данни, коса, прическа и т.н., и просто копирате стила. Имайте предвид, че малки промени в цвета, формата, кройката и  размера на дрехите водят до драстични промени във визията – ако ще копирате, по-добре копирайте 1:1.

Обличайте се в свежи (но не крещящо ярки) на цвят дрехи. Много лош избор са черните тоалети – не искате да изглеждате като вдовици, нали. Разбира се, всяка дреха може да изглежда добре, ако се снима в подходящи условия, но тук говорим за снимане на минимална цена (каквото обикновено се търси в Родината ни).

Ако ще се снимате по бельо или бански, избирайте модели, които стоят високо на ханша, почти на талията – така краката ви ще изглеждат по-дълги (нищо, че по принцип сте с дълги крака). Целите бански (с подходяща кройка) правят краката да изглеждат най-дълги, но пък могат да “обезличат” бюста – зависи на кое държите повече.

И още нещо за снимките по бельо, бански или други видове лятно облекло: не обличайте стегнати дрехи, със силни ластици. Ръбовете на подобни дрехи се отбелязват на кожата и след като махнете тези дрехи, минават около 2 часа, докато следите от ластици и подгъви изчезнат. Една съвсем свободна рокля е идеалния вариант за “транспортно” облекло в този случай.

 

Какво да очаквате като резултат от една малка сесия

От една “стандартна” сесия с продължение 2-3 часа могат да се очакват не повече от пет-шест сполучливи кадъра, в редки случаи – до 10. Под “сполучливи” имам предвид такива, които аз смятам за естетически завършени и бих показвал без да се срамувам, а не кадрите, които просто са на фокус. Вие ще получите сполучливите кадри в резолюция 6Мп или по-висока, обработени като за скъпо списание. Всички останали снимки от сесията се изтриват – нито вие, нито аз имаме нужда от брак.

ВНИМАНИЕ: Можете да показвате публично само обработени кадри от сесията (с подписа ми на тях), като упоменаването на автора е задължително. Всички останали кадри (ако случайно ви дам такива) са само и единствено за ваша лична употреба! Нямате право да редактирате по какъвто и да е начин финалните кадри – как ще изглежда снимката, с каква отсечка ще бъде, с какви цветове, контраст, яркост и т.н. определям само и единствено аз като автор. Редактиране се допуска само при специални случаи, като се регламентира в договор точно какви и в каква степен редакции има право да прави клиента.

 

Цени за фото-сесии

Когато става въпрос за креативна фотография, цената е нещо много относително и не може да бъде предварително точно дефинирана. Да, възможно е да се направи цена за някакъв пакет или на база време, но подобен подход винаги е в ущърб на едната страна – модела или фотографа. Точна цена за конкретната работа се определя от няколко фактора: време, място, сложност, използвана техника и на последно място, но не по важност – за какво ще се използват снимките от клиента. Във всички случаи, цената се определя на база гореизброените фактори, а не на брой снимки.

Тааа, отговорът на въпроса “колко ще ми струва това” е: изпратете запитване с описание на идеята/фотографската задача и ще получите съвсем конкретна цена.

 

Как да се сдобиете с безплатни снимки – TFP

Много често ме питат: не снимам ли на TFP? Снимам, но само когато реша, и само с модели, за които реша, че си заслужава да похарча няколко часа от оскъдното си време.

Ако много искате да ви снимам без пари (TFP) и смятате че имате потенциал да бъдете модел, може да се свържете с мен и да ми изпратите няколко свои снимки, желателно по-големички (мейла ми е изписан в страницата за контакт). Ако преценя, че наистина имате бъдеще като модел, ще ви потърся за снимки, за които няма да платите нищо, трябва единствено да изтърпите капризите ми по време на снимките и да подпишете Model release.

Не се сърдете, ако не получите отговор или ви откажа. Може просто в момента да съм прекалено зает…

 

Други условия

Модели, ненавършили 18 години, задължително се придружават от родител (поне на предварителната среща), който подписва декларация за съгласие детето му да бъде снимано!

Всички модели подписват Model release форма, която освобождава снимките от права и ми дава право законно да показвам, излагам, публикувам, ползвам, подарявам или продавам снимките. Ако не желаете да подпишете такъв документ, или просто искате снимките от сесията да си останат само и единствено за вас – няма проблем, но цената на сесията ще е 20-тина процента нагоре. За непълнолетните модели, Model release-а се подписва от родител.

Планирайте сесията си поне 2-3 седмици напред. Аз съм зает човек, пътувам доста и не мога да реагирам веднага на вашите желания. Не правете така: да ми звъннете и да кажете “Аз съм Пенка (примерно) от Фейсбук, хайде да снимаме след половин час!”. Това понякога се получава, но само с модели, с които съм снимал доста, и с които си знаем всички табиети. Освен това, има моменти, когато графика ми е доста натоварен и подобна сесия няма как да се състои по чисто физически причини.

И накрая: Ако не харесвате някое от горните условия, винаги можем да се договорим за нещо различно. Отворен съм за всякакви предложения, стига да не искате невъзможни неща.

 

Документи

От тук може да изтеглите бланки на документите, необходими за “узаконяване” на вашата фото-сесия.
Кой документ кога и от кого се попълва и подписва – четете по-горе.

Model Release (PDF)

Декларация от родител за съгласие детето му да бъде снимано (PDF)

 

Форма за запитване

 

снимка за портфолио намодел